[...] się funkcjonować. Już nawet nieduże uszkodzenia wątroby mają znaczenie dla zdrowia całego ustroju, gdyż uczestniczy ona w metabolizmie związków energetycznych i podtrzymuje poziom glukozy we krwi (glikogen wątrobowy). Z tego wynika, iż picie wina przynosi niewielkie korzyści zdrowotne (w kontekście demencji), ale są one nieproporcjonalnie małe w [...]
[...] ze skrobi a dokładniej maltozy, którą pozyskuje się m.in. z pszenicy, kukurydzy i tapioki. Maltitol w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru dużo mniej gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi, co jest bezpieczniejsze m.in. dla osób chorujących na cukrzycę, czy insulinooporność. W składzie ALLNUTRITION NUTLOVE MILK CHOCOLATE BAR nie [...]
[...] sprawia, że konsystencja danego produktu jest gęsta / lepka, dzięki czemu słodki smak dociera do kubków smakowych dłużej. Przez to sacharoza nie tylko drastycznie podnosi poziom glukozy we krwi, w nadmiarze prowadząc m.in. do insulinooporności oraz cukrzycy, ale również prowadzi do degradacji szkliwa zębów. Zupełnie inne działanie wykazują [...]
[...] te zawierają tylko naturalnie występujące cukry, jednak słodki smak podkreślony jest poliolami, które pogłębiają słodycz owoców, nie powodując jednocześnie gwałtownego skoku poziomu glukozy we krwi. Frużeliny te stanowią doskonałą opcję zarówno na śniadanie, jak i przekąskę. Oczywiście wykorzystanie ich w kanapkach to tylko jedna z opcji, gdyż [...]
[...] zastanawiałeś się, dlaczego niektórzy ludzie wydają się mieć niesamowitą wydolność i wytrzymałość, podczas gdy inni szybko się męczą? Odpowiedź może tkwić w VO2max, czyli poziomie pułapu tlenowego. W artykule skupimy się na wyjaśnieniu definicji VO2max, sposobach pomiaru, przedstawimy normy oraz sposoby na jego poprawę. Źródła: [...]
[...] soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, zachowując przy tym przyzwoity poziom węglowodanów. Podsumowanie Było wiele „dokumentów” w istocie zawierających propagandę. Film produkowany przez Camerona nie jest pierwszy i na pewno nie będzie ostatni. [...]
[...] też, że np. „ziołowy”, niegroźny preparat Jungle Warfare (firmy ALRI) w środku miał... metylowany testosteron! Już 100 mg deca durabolinu powoduje zbicie naturalnego poziomu testosteronu prawie do zera (i to na prawie miesiąc!). „Zablokowanie” polega na wpływie ponadfizjologicznych ilości hormonów na oś podwzgórze - przysadka mózgowa – [...]
[...] 2 h po posiłku, miała przed rozpoczęciem treningu tylko 15.49±5.73 μg/dl kortyzolu, grupa trenująca na czczo aż 28.57±6.74 μg/dl! A więc trening na czczo powoduje, iż poziom kortyzolu jest 84% wyższy! poziom kortyzolu w grupie trenującej bez posiłku, zaraz po zakończeniu treningu spadł o 12.7%, ale zanim zaczniesz się z tego cieszyć, [...]
Niedawno pojawiło się ciekawe badanie. Dziennikarze „The New York Times” na łamach artykułu: „Bananas vs. Sports Drinks? Bananas Win in Study” orzekli, iż dostarczanie bananów jest lepsze od dostarczania wody z cukrem w trakcie wysiłku. Sugerują, iż napoje dla sportowców poległy w boju. Czy tak jest faktycznie? Podsumowanie: badanie było [...]
[...] napoje z węglowodanami osiągnęło ponad 6.0 mmol/L, po 2 h stężenie insuliny w grupie pijącej napój z węglowodanami było nadal silnie podniesione i odnotowano szczytowy poziom (~5.0 mU/L), po 3 h stężenie insuliny w grupie pijącej napój z węglowodanami było nadal podwyższone, tymczasem w grupie pijącej piwo spadło prawie do wartości [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] napoje z węglowodanami osiągnęło ponad 6.0 mmol/L, po 2 h stężenie insuliny w grupie pijącej napój z węglowodanami było nadal silnie podniesione i odnotowano szczytowy poziom (~5.0 mU/L), po 3 h stężenie insuliny w grupie pijącej napój z węglowodanami było nadal podwyższone, tymczasem w grupie pijącej piwo spadło prawie do wartości [...]
[...] zmierzonymi przed wysiłkiem), stężenie IL-1β wzrosło o 2.1 raza , TNFα 2.3 raza , sTNF-r1 2.7 raza, sTNF-r2 1.6-krotnie w pierwszej godzinie po wysiłku, poziom IL-10 w osoczu wykazywał 27-krotny wzrost natychmiast po wysiłku. Interleukina 6 (IL-6) wykazuje działanie pro- i przeciwzapalne. Obecnie wiadomo, że jej główną rolą [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]
[...] – REE ang. resting energy expenditure). Zmierzono REE przed i 22 godziny po zakończeniu treningu. Wyniki: tradycyjny trening trwał 62 minuty, przerzucono 7835 kg, poziom kwasu mlekowego we krwi wzrósł do 5,1 mmol/L po treningu. Po 22 godzinach w grupie odnotowano 5% wzrost spalania kalorii w spoczynku, z poziomu 1901 do 1999 / dzień, w [...]
[...] biegowych, pływackich, nordic walking, triathlonowych, kolarskich. Najprościej skwitować tę kwestię następująco – na wyniki sportowe pracuje się miesiącami, na uzyskanie poziomu krajowego – czasem całe życie. Podsumowanie: stosowanie nielegalnych lub nieprzeznaczonych dla sportowców substancji może być groźne dla zdrowia i życia, a osoby [...]
[...] hormony). Wyniki: trening nóg wywołał ponad pięciokrotnie większe stężenie kwasu mlekowego we krwi (10,5 mmol), w porównaniu do treningu samego bicepsa (2 mmol), zarówno poziom wolnego, jak i całkowitego testosteronu, był kilkukrotnie wyższy przy treningu WH (nogi), przy treningu samego bicepsa nie odnotowano wzrostu tego podstawowego [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] bojówek”. Nie ma tu żadnego znaczenia, iż tezy ww. mentora nie znajdują odzwierciedlenia w badaniach naukowych. Teza nr 1 „Po treningu mamy niski poziom glikogenu”, „glikogen jest wypłukany”… Wspomniane tezy nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Dlaczego? Bo aby zużyć większość glikogenu [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]